به گزارش مجله خبری آلما به نقل از
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : یک مطالعهی جدید نشان میدهد که دارویی رایج برای دیابت میتواند با هدفی جدید مورد استفاده قرار گیرد تا به افراد دارای اضافهوزن یا چاقی که از آرتروز زانو رنج میبرند، کمک کند.
به گزارش انتخاب و به نقل از مدیسن نت؛ محققان گزارش دادهاند که داروی متفورمین در طول دورهی درمان ششماهه، موجب کاهش درد ناشی از آرتروز زانو شده است و ممکن است نیاز به جراحی تعویض مفصل زانو را به تأخیر بیندازد. این یافتهها اخیراً در ژورنال انجمن پزشکی آمریکا منتشر شدهاند.
دکتر فلاویا چیکوتینی، استاد سیاستگذاری و خدمات سیستم سلامت در دانشگاه موناش استرالیا و پژوهشگر ارشد این مطالعه، در بیانیهای خبری گفت:«متفورمین به روشهای مختلفی بر زانو اثر میگذارد، از جمله با تأثیرگذاری بر التهاب خفیف و مسیرهای متابولیک دیگری که در آرتروز زانو نقش دارند. این روش درمانی متفاوتی برای تسکین درد آرتروز زانو است.»
متفورمین معمولاً برای کاهش سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع دو تجویز میشود. این دارو جذب قند از رودهها را کاهش میدهد، تولید گلوکز در کبد را پایین میآورد و حساسیت بدن به انسولین را بهبود میبخشد.
در این مطالعه، پژوهشگران ۱۰۷ فرد دارای اضافهوزن یا چاقی که از درد زانو رنج میبردند را انتخاب کردند و بهصورت تصادفی، نیمی از آنها را به مصرف قرص متفورمین و نیم دیگر را به مصرف دارونما اختصاص دادند.
پس از شش ماه، گروهی که متفورمین مصرف کرده بودند، کاهش ۳۱ امتیازی در میزان درد خود گزارش کردند؛ در حالیکه این کاهش در گروه دارونما تنها ۱۹ امتیاز بود.
چیکوتینی اظهار داشت که نتایج نشان میدهد متفورمین میتواند گزینهای جدید، مؤثر و مقرونبهصرفه برای بهبود درد ناشی از آرتروز زانو باشد.
او افزود که در حال حاضر، از بیماران خواسته میشود برای کاهش درد زانو، ورزش کنند و وزن خود را کاهش دهند؛ در حالیکه بسیاری از افراد انجام این اقدامات را دشوار میدانند.
چیکوتینی گفت: «گزینههای دیگر مانند استامینوفن، داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی و کرمهای موضعی، معمولاً فقط فواید جزئی دارند.»
در نتیجه، بسیاری از افراد زمانی که درد ناشی از آرتروز غیرقابلتحمل میشود، بهسرعت بهدنبال جراحی تعویض مفصل زانو میروند.
او هشدار داد: «در نگاه اول ممکن است این تصمیم منطقی به نظر برسد، اما در واقع مشکل بزرگی است، چراکه نارضایتی بیماران از جراحی تعویض مفصل زانو بالاست و بین ۲۰ تا ۳۰ درصد تخمین زده میشود، حتی زمانی که عمل از نظر فنی کاملاً موفقیتآمیز باشد.»
به گفتهی او، نرخ نارضایتی بهویژه زمانی بالا میرود که این جراحی در مراحل اولیه آرتروز زانو انجام شود.
چیکوتینی تأکید کرد: «سپری کردن فرآیند طاقتفرسا و پرهزینهی یک جراحی بزرگ مثل تعویض مفصل زانو، فقط برای اینکه نتیجهای نداشته باشد و درد و علائم ادامه پیدا کند، قطعاً نوعی مراقبت با کیفیت پایین است. انجام زودهنگام این جراحی همچنین احتمال نیاز به تکرار آن در آینده را افزایش میدهد.»
او همچنین افزود که پزشکان «با متفورمین آشنایی خوبی دارند، چراکه دارویی ارزانقیمت و ایمن است» و این دارو میتواند امکان به تعویق انداختن جراحی تعویض زانو را، تا زمانی که واقعاً ضروری شود، فراهم کند.
چیکوتینی در پایان گفت: «اگر افرادی که متفورمین مصرف میکنند، درد زانوی کمتری داشته باشند و بتوانند فعالیت بدنی بیشتری انجام دهند، آنگاه میتوان جراحی تعویض زانو را به تعویق انداخت.»
با این حال، او تأکید کرد که برای تأیید مزایای این دارو، مطالعاتی با نمونهی بزرگتر مورد نیاز است.
چیکوتینی گفت: «بهدلیل اندازهی نسبتاً کوچک نمونه در این مطالعه، انجام یک کارآزمایی بالینی گستردهتر برای تأیید یافتهها ضروری است.»