به گزارش مجله خبری آلما به نقل از
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
تایید، عمل، فرآیند یا موقعیتی است که در آن چیزی را معتبر میسازیم. در زمینه بهداشت روانی و روابط بین فردی، تایید به معنای شناسایی، اثبات یا نشان دادن ارزش و مشروعیت نگرانیها، احساسات یا دیدگاههای دیگری است.
به گزارش انتخاب و به نقل psychologytoday؛ با این حال، تایید به معنای موافقت با تجربههای ذهنی شخص دیگری نیست. در واقع، تایید به این معناست که احساسات و دیدگاههای فرد دیگر را بدون قضاوت، بپذیریم و فضای مناسبی برای وجود آنها فراهم کنیم. تایید یک مولفه حیاتی و مهارتی است برای ایجاد روابط عمیق با دیگران و حتی با خودمان. وقتی که خودمان و دیگران را تایید میکنیم، عشق، درک و اصالت را منتقل میکنیم.
عمل تایید، یک بخش اساسی از درمان رفتار دیالکتیکی (DBT) است. در این نوع درمان، تایید یک مهارت است که به افراد کمک میکند تا همدلی، درک و پذیرش احساسات، افکار و رفتارهای دیگران را توسعه دهند. تایید یکی از ارکان اصلی DBT و یک مهارت ضروری برای ایجاد درمان عاطفی و رشد، همچنین برای پرورش پیوندهای عاطفی عمیق و روابط است. دیگر فواید تایید این است که باعث بهبود ارتباطات سالمتر از طریق کاهش احساسات منفی و بهبود کیفیت روابط بین فردی ما از طریق کاهش تعارضاتی که به دلیل سوءتفاهمها ایجاد میشوند، میشود.
چند مثال از جملات تایید کننده:
• این کاملاً منطقی است که اینقدر ناراحت باشی.
• میبینم که واقعاً ناراحتی.
• درک میکنم که چرا اینطور احساس میکنی.
چه چیزی تایید نیست؟
بیاعتباری به معنای رد کردن، نادیده گرفتن یا کوچک شمردن احساسات، افکار، رفتارها و دیدگاههای فرد دیگری است. این عمل پیام واضحی به طرف مقابل ارسال میکند که تجربه عاطفی شخصی او اشتباه، بیاهمیت و غیرقابل قبول است، که باعث میشود فرد دیگر احساس سردرگمی و خودشکافی کند. بیاعتباری، زمانی که بهطور مداوم و مستمر بهعنوان یک ابزار در روابط استفاده شود، بهعنوان سوءاستفاده عاطفی در نظر گرفته میشود. بیاعتباری مداوم بهطور قابل توجهی باعث کاهش عزت نفس، افسردگی، اضطراب، روابط بین فردی ضعیف و کاهش توانایی آزمایش واقعیت میشود.
چند مثال از جملات بیاعتباری که باید از گفتن آنها به خود یا دیگران هنگام ابراز ناراحتی اجتناب کنید:
• ممکن بود بدتر باشد.
• نباید اینطور احساس کنی.
• من وارد این بحث نمیشوم.
برخلاف این مثالها، جملاتی که تایید کننده هستند، میگویند: من تو را میشنوم. من تو را میبینم. من تو را قضاوت نمیکنم. و من به احساساتت اهمیت میدهم. هیچکس کامل نیست. و روابط ما نیز کامل نیستند. در برخی مواقع همه ما جملات بیاعتباری به دوستان و خانوادهمان گفتهایم. با این حال، هنگامی که خود را در حال گفتن چنین جملاتی مییابیم و سپس رفتار خود را اصلاح میکنیم، این عمل بهواقع تایید کننده و ابراز عشق است.
شش سطح تایید در DBT برای تقویت روابط ما با دیگران و خودمان:
1. توجه کردن: در دنیای مدرن که پر از انجام چند کار همزمان است، تمرکز کامل و توجه به صحبتهای دیگران میتواند هدفی دشوار به نظر برسد. توجه کردن، یک مولفه کلیدی از عمل تایید است و به معنای حضور است. ما با تمام بدن خود حضور را نشان میدهیم، با تمایل به جلو و نگاه کردن به فردی که صحبت میکند.
2. انعکاس بدون قضاوت: درک، دومین مولفه کلیدی عمل تایید است. برای تایید صحیح دیگران یا خودمان، باید آنچه را که گفته میشود، درک کنیم. انعکاس و روشن کردن آنچه که کسی گفته است به ما کمک میکند این کار را انجام دهیم. سوالاتی مانند آیا این درست است؟ یا آیا دارم درست متوجه میشوم؟ نمونههایی از انعکاس است.
3. خواندن بین خطوط: خواندن بین خطوط به معنای درک و توجه به ارتباطات غیرکلامی خود و دیگران است. ارتباط غیرکلامی از طریق زبان بدن، رفتار و حالات صورت بیان میشود. یکی از راههای ابراز کنجکاوی درباره اینکه زبان بدن کسی چه چیزی را بیان میکند، این است که بگویید: از صورتت میخوانم که به نظر میرسد چیزی اشتباه است.یا میبینم که خیلی آسیب دیدهای. این باید دردناک باشد.
4. به یاد داشتن تجربیات گذشته که بر حال تاثیر میگذارند: هیچ دو فردی دقیقاً یکسان نیستند. ما هرکدام افکار، احساسات و تجربیات منحصر به فرد خود را داریم.
5. طبیعی کردن احساسات: طبیعی کردن احساسات فرد دیگر، همدلی را نشان میدهد و به او کمک میکند تا بفهمد که احساساتش قابل درک و طبیعی است و بیشتر افراد در شرایط مشابه همانطور احساس میکنند.
6. اصالت رادیکال: وقتی که در تعاملات خود با دیگران، کاملاً اصیل و حضور دارید، اصالت رادیکال را نشان میدهید. اصالت احساسات امنیت، اطمینان و پذیرش را در خودمان و روابط ما پرورش میدهد.