تفاوت های قوچ با گوسفند در چیست؟

گوسفند در دسته ی دام های سبک اهلی قرار دارد و جزء مقرون به صرفه ترین دام ها برای پرورش است چرا که با هر آب و هوایی سازگاری دارد در ادامه به تفاوت های قوچ با گوسفند خواهیم پرداخت. گوسفندان با توجه به نژاد و ژنی که دارند در تولید محصولات انتخاب شده و پرورش می بیابند. گوسفندان به دسته های گوشتی، شیری، پشمی، چندقلوزایی، دو قلوزایی تقسیم می شوند. در ایران 27 نژاد در جاهای مختلف کشور پرورش داده می شوند.

بررسی تفاوت های قوچ با گوسفند

گوسفندان چهارپایانی در دسته جفت سمان و در گروه نشخوارکنندگان و زیر گروه گاوسانان می باشند. این دام به دو گروه وحشی و اهلی تقسیم می شود که علف خوارند.

گوسفندان نیز دو جنس نر و ماده دارند که به دو صورت داشتی و پرواری پرورش می یابند. در روش داشتی هدف از پرورش و نگهداری گوسفند تولید شیر و پشم و زاد و ولد بیشتر است و در روش پرواری که روش صنعتی مدرن به حساب می آید هدف تولید گوشت قرمز و در بعضی موارد تولید شیر می باشد. به گوسفندان ماده ای که اصلا جفت گیری نکرده باشند کابی و به نر هایی که جوان هستند و تازه به بلوغ رسیده اند سلک گفته می شود. گوسفند بالغ ماده را میش و گوسفند بالغ نر را قوچ گویند و فرزند قوچ و میش را بره می نامند. بین قوچ و میش از لحاظ ظاهری تفاوت هایی می باشد.

تفاوت های ظاهری قوچ و میش

در بیشتر مناطق به گوسفندان ماده بالغ میش گفته می شود ولی گوسفندان نر بالغ نام های مختلفی دارند. بسیاری فکر می کنند قوچ گوسفندی شاخ دار است و میش نمی تواند شاخ داشته باشد که این تصور نادرست است. باید بدانید که قوچ ها در مناطق مختلف شاخ ندارند و برخی از میش ها هم به دنبال یک جهش ژنتیکی دارای زائده ی کوچکی شبیه به شاخ هستند. پس ملاک تشخیص شاخ نمی تواند باشد. برخی از قوچ ها دارای شاخ های پیچ خورده ی ضخیم زیبایی هستند که این اندازه بسته به نژاد قوچ متفاوت خواهد بود.

به راحتی می توان گوسفند نر را از گوسفند ماده تشخیص داد. قوچ ها معمولا دارای جثه بزرگتر و سنگین تری نسبت به گوسفندان ماده هستند و رشد و وزن گیری آن ها سریع تر رخ می دهد.

گوسفندان نر معمولا دارای پشم بیشتری نسبت به میش ها هستند. گوسفندان ماده خلق و خوی ملایم تری نسبت به گوسفندان نر دارند و مطیع و باهوش هستند ولی گوسفندان نر تهاجمی می باشند چون خود را رهبر و رئیس گله خود می دانند. تنها راه قطعی برای تشخیص میش و گوسفند نر بررسی آلت تناسلی در آن هاست. قوچ دارای بیضه است و گوسفند ماده دارای پستان می باشد.

تفاوت بین قوچ و میش

گوسفندان در درجه اول برای تولید شیر و لبنیات پرورش داده می شوند و بعد برای تولید گوشت قرمز. گوشت قرمز از لحاظ بافت و نرمی، ارزش غذایی و هضم آسان تفاوت هایی دارند. با کیفیت ترین گوشت قرمز متعلق به بره است که گوشت بره از لحاظ بافتی بسیار لطیف و نرم می باشد و هضم بسیار سریعی دارد. گوشت بره تقاضای زیادی را به خود اختصاص داده از این رو قیمت گوشت بره نسبت به دیگر گوشت های قرمز بالاتر است. بره به گوسفند 1 تا 12ماه گفته می شود که بچه قوچ و میش می باشد.

گوشت گوسفند نر بالغ هم از گوشت گوسفند ماده بالغ بهتر است و بافت نرم تری دارد. گوشت میش سفت تر است و بافت گوشت آن متراکم تر است و البته دیرتر هضم می شود. ولی گوشت قوچ یا گوسفند نر چربی بیشتری نسبت به گوشت میش دارد. گوشت میش هم بهتر از گوشت بز است زیرا بافت گوشت بز سفت تر است و درصد چربی کمتری هم نسبت به گوشت میش دارد. البته هرچه سن بز کمتر باشد گوشت آن بهتر است مثلا گوشت کهره که فرزند بز می باشد بسیار مرغوب است. گوشت بز سرد و خشک ولی گوشت میش و قوچ گرم و تر است.

تفاوت بین قوچ و میش با توجه به نژاد

گوسفندان تمایل به زندگی گله ای دارند و قوچ در این گله ریاست گروه را بر عهده دارد. در گله به ازای چند راس میش باید یک قوچ باشد زیرا تولید مثل به وجود این قوچ ها بستگی دارد و نیمی از ژن را برای نسل بعد بجای می گذارند از این رو باید بهترین نژاد قوچ را برای گله انتخاب کنید تا هم بره هایی سالم تر و مقاوم تر داشته باشید و هم دوقلوزایی و یا چند قلوزایی را در گله بالا ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *