گوشت گوسفندی سرشار از پروتئین است و در ایران بسیار پر طرفدار می باشد. گوسفند منبع مهمی برای تامین گوشت قرمز می باشد و غذایی که با این گوشت طبخ می شود عطر و طعم ویژه ای دارد خصوصا اگر گوشت گوسفندی تازه و با سن کم باشد.
به دلیل خواص بالای گوشت گوسفندی، ایرانی ها غذاهای بسیار متنوعی با گوشت بره می پزند که همگی بسیار خوشمزه و دیوانه کننده اند.
دیزی یا آبگوشت ایرانی
یکی از غذاهای خوشمزه که با گوشت گوسفندی، آبگوشت یا دیزی است. این غذای ایرانی بسیار پر طرفدار بوده و در رستوران های مدرن و سنتی سرو می شود. برای پخت آبگوشت یا دیزی معمولا از گوشت گوسفندی با استخوان به همراه تکه ای دنبه و سیب زمینی و پیاز و گوجه و نخود و لوبیا تهیه می شود که در قابلمه های مسی، سنگی و سفالی طبخ می گردد. ابتدا گوشت به همراه نخود و لوبیا پخته شده و بعد دیگر مواد به آن اضافه می شود. هضم این غذا بسیار راحت است. آبگوشت یا دیزی برای سلامتی مفاصل و استخوان ها بسیار مفید بوده و این غذا کمک کننده به خواب آرام و راحت و موثر در بهبود عملکرد مغز می باشد.
انواع کباب ایرانی با گوشت گوسفندی
کباب یکی از غذا های نام آشنای ایرانی است که با گوشت گوسفندی تهیه می شود. معروف ترین و خوشمزه ترین کباب ها عبارتند از:
کباب چنجه که برای تهیه ی آن از قسمت گوشت سردست گوسفند استفاده می شود.
کباب برگ که از گوشت نزدیک سردست گوسفند برای تهیه ی کباب چنجه استفاده می شود.
کباب شیشلیک که یکی از خوشمزه ترین و گران ترین کباب های ایرانی است و از دنده گوسفندی استفاده می شود.
کباب کوبیده هم که کباب بسیار معروفی است و برای تهیه کباب کوبیده از گوشت سینه و قلوه گاه گوسفند که بافت متراکم تری دارد، استفاده می شود.
کباب ترشی، کباب کوبیده بناب، کباب حسینی، شامی کباب از دیگر غذاهایی هستند که با گوشت گوسفندی درست می شوند و بسیار خوش طعم و خوش عطر هستند. کباب تهیه شده از گوشت گوسفندی عضله ساز و خون ساز است و ضد آلزایمر و افسردگی می باشد.
قرمه سبزی
از غذاهای ایرانی پرطرفدار که باید حتما از گوشت گوسفندی تهیه شود قرمه سبزی می باشد که بسیار خوشمزه و خوش عطر است. راز خوش مزگی قرمه سبزی استفاده از گوشت قرمز گوسفندی است که حتما باید جابیفتد یعنی برای پختن باید به آن زمان داد. برای تهیه قرمه سبزی باید از سبزی قرمه، لیمو عمانی، لوبیا و گوشت گوسفندی با استخوان استفاده کرد. قرمه سبزی سرشار از فیبر و پروتئین بوده و در پیشگیری از دیابت مفید می باشد. قرمه سبزی طبع گرمی دارد و سبزی های موجود در قرمه کمک کننده به هضم لوبیا هستند.
باقالی پلو با ماهیچه گوسفندی
باقالی پلو با ماهیچه، غذای ویژه ای است که برای طبخ آن باید از گوشت گوسفندی استفاده شود. برای تهیه ی باقالی پلو با ماهیچه گوسفندی به ماهیچه گوسفندی، شوید تازه، برنج و باقالا نیاز است. برای پختن باقالی پلو با ماهیچه گوسفندی باید برنج را با باقالی ترکیب و دم نمایید و در کنار ماهیچه گوسفندی پخته شده سرو نمود. باقالی پلو با ماهیچه گوسفندی از جمله غذاهای مفید و سرشار از پروتئین است که اسید های چرب مفید مانند امگا به وفور در آن یافت می شود. باقالی پلو با ماهیچه ضد افسردگی و استرس است و سیستم ایمنی بدن را تقویت نموده و از پوکی استخوان جلوگیری می کند.
خورشت کرفس
افرادی که به تناسب اندام خود اهمیت می دهند و از چاق شدن بیزارند باید خورشت کرفس میل کنند. خورشت کرفس با گوشت گوسفندی تهیه می شود. برای تهیه ی خورشت کرفس باید از ساقه ی کرفس، پیاز، جعفری، اسفناج، گوشت گوسفند، لوبیا و انواع ادویه ها استفاده شود. خورشت کرفس تهیه شده با گوشت گوسفندی برای درد مفاصل و آرتروز توصیه می شود و کم خونی را بر طرف می کند و سبب لاغری می گردد. خورشت کرفس دارای کلسیم بالایی است و به نوعی پیشگیری کننده در بیماری های مفاصل و پوکی استخوان بوده و در درمان عفونت های ادراری بسیار موثر می باشد.همچنین باید بدانید که با خوردن خورشت کرفس خواب راحتی خواهید داشت.
خورشت قیمه
از جمله غذاهای اصیل ایرانی خورشت قیمه است که با گوشت تازه گوسفندی، لپه، پیاز، لیمو عمانی یا آلو، گوجه و سیب زمینی تهیه می شود. خورشت قیمه غذایی مناسب برای نذری دادن است و به عنوان غذای نذری شناخته شده است. گوشت و لپه برای درمان بیماری کم خونی و تقویت قوای جنسی و تقویت کلی نیروی بدن بسیار مفید است. خوردن خورشت قیمه ی تهیه شده با گوشت گوسفندی زیبایی پوست و تقویت مو را به دنبال دارد و کالری بالای بدن و بالابردن انرژی بدن را به ارمغان می آورد.
چلو گوشت
چلو گوشت از جمله غذاهای خوشمزه و خوش عطری است که با گوشت قرمز گوسفندی تهیه می شود. برای تهیه چلو گوشت باید گوشت گوسفندی، برنج، دارچین، سیر، برگ بو، هویج، رب گوجه، پیاز و ادویه را استفاده کرد.
غذاهای متنوع دیگری هم می توان با گوشت گوسفندی تهیه نمود که می توان به کتلت، تاس کباب، لوبیا پلو، استیک، همبرگر، شاورما، خورشت فسنجان با گوشت گوسفندی و کوفته قلقلی و … اشاره داشت.
برا تهیه ی این غذاها، تازه بودن گوشت گوسفندی بسیار مهم است چرا که گوشت گوسفندی تازه، بهتر می پزد و طعم لذیذ تری دارد. اگر از تازه بودن گوشت قصابی ها مطمئن نیستید می توانید از دام پاک در تهران گوسفند زنده را تهیه نمایید و اینگونه هم از سلامت گوشت و هم از تازه بودن گوشت گوسفندی اطمنان یابید.
فوائد گوشت گوسفندی
گوشت گوسفندی مخلوطی از چربی و پروتئین می باشد و چربی موجود در گوشت گوسفندی نسبت به گوشت سایر دام ها بیشتر است از این رو طعم لذیذتری دارد. گوشت گوسفندی و گوشت بره منبع مهمی برای ویتامین های گروه B می باشد و سرشار از ویتامین B12 است. گوشت گوسفندی حاوی چربی های سالم و اسیدهای چرب مفید امگا است، از این رو برای رشد کودکان بسیار مفید می باشد. مواد معدنی در گوشت گوسفندی بسیار بالاست خصوصا آهن و روی و سلنیوم و فسفر به وفور در گوشت گوسفندی یافت می شود.