مکمل‌های عصاره‌ی کاکائو می‌توانند التهاب مزمن مرتبط با پیری را کاهش دهند

به گزارش مجله خبری آلما به نقل از
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :  
یک عصاره‌ی استخراج‌شده از دانه‌های کاکائو ممکن است با کاهش التهاب مرتبط با افزایش سن، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌–‌عروقی را کاهش دهد. این نتیجه‌ی پژوهش تازه‌ای است که به‌دست تیمی بین‌المللی از دانشمندان انجام شده است.
به گزارش انتخاب و به نقل از  sciencealert؛ این پژوهشگران بر پایه‌ی مطالعات پیشین خود کار کردند که نشان می‌داد خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های غنی از فلاوانول – مانند شکلات – می‌توانند به‌طور قابل‌توجهی خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی‌–‌عروقی را کاهش دهند.
فلاوانول‌ها که در دانه‌ی کاکائو و همچنین در مواد غذایی دیگری مانند چای سبز، سیب و انگور یافت می‌شوند، از مدت‌ها پیش با طیف گسترده‌ای از اثرات مفید بر سلامت مرتبط دانسته شده‌اند؛ از جمله کاهش آسیب‌های ناشی از التهاب بیش‌ازحد در بدن.
التهاب و روند پیری
با افزایش سن، سطح التهاب در بدن بالا می‌رود؛ پدیده‌ای که دانشمندان آن را «التهاب پیری» (inflammaging) می‌نامند. این وضعیت با بسیاری از بیماری‌های مزمن مرتبط با سن – از دردهای مفصلی تا آلزایمر – در ارتباط است.
اگر مکمل‌های کاکائو بتوانند این التهاب را کاهش دهند، فواید بالقوه‌ی آن بسیار قابل‌توجه خواهد بود.
دکتر هاوارد سسو، اپیدمیولوژیست بیمارستان Brigham and Women’s در آمریکا می‌گوید:«علاقه‌ی ما به بررسی رابطه‌ی میان عصاره‌ی کاکائو و التهاب پیری، از شواهدی درباره‌ی تأثیر کاکائو بر کاهش بیماری‌های قلبی‌–‌عروقی آغاز شد. ما می‌خواستیم بدانیم آیا مصرف بلندمدت مکمل عصاره‌ی کاکائو در مقایسه با دارونما می‌تواند التهاب پیری را تعدیل کند یا نه — و داده‌ها نشان می‌دهند که چنین تأثیری وجود دارد.»
یافته‌های پژوهش
در این مطالعه، ۵۹۸ فرد سالم بالای ۶۰ سال شرکت کردند. نیمی از آن‌ها روزانه یک مکمل ۵۰۰ میلی‌گرمی عصاره‌ی کاکائو و نیمی دیگر دارونما مصرف کردند. این بررسی به‌مدت دو سال ادامه یافت و در طول آن، شاخص‌های التهابی در خون شرکت‌کنندگان اندازه‌گیری شد.
نتایج نشان داد مصرف عصاره‌ی کاکائو باعث کاهش روند افزایش hsCRP (پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا) می‌شود — این پروتئین یکی از نشانگرهای عمومی التهاب سیستمیک و عامل خطر مهم در بیماری‌های قلبی‌–‌عروقی است.بیشترین تأثیر در افرادی مشاهده شد که در آغاز مطالعه، در معرض خطر بالای بیماری‌های قلبی قرار داشتند.
هنوز مشخص نیست این نتایج از نظر تأثیر کلی بر سلامت چه معنایی دارند، اما پژوهش‌های آینده می‌توانند تغییرات در سطح سایتوکین‌ها (پروتئین‌های تنظیم‌کننده‌ی پاسخ ایمنی) را بررسی کنند، چراکه نشانه‌هایی از ارتباط میان برخی از این پروتئین‌ها و عصاره‌ی کاکائو مشاهده شده است.
دکتر یانبین دونگ، متخصص قلب و ژنتیک جمعیتی از دانشگاه Augusta در آمریکا می‌گوید:«جالب اینجاست که ما افزایش اندکی در سطح سایتوکین ایمنی موسوم به اینترفرون-گاما نیز مشاهده کردیم. این یافته پرسش‌های جدیدی را برای تحقیقات آینده باز می‌کند.»
او افزود:«البته عصاره‌ی کاکائو جایگزین سبک زندگی سالم نیست، اما این نتایج دلگرم‌کننده‌اند و نقش بالقوه‌ی آن را در تعدیل التهاب ناشی از پیری برجسته می‌کنند.»
ارتباط با کاهش خطر بیماری‌های قلبی
در پژوهش پیشین به نام مطالعه‌ی نتایج مکمل کاکائو و مولتی‌ویتامین (COSMOS)، مشخص شد افرادی که مکمل کاکائو مصرف می‌کردند، ۲۷ درصد کاهش در مرگ‌های مرتبط با بیماری‌های قلبی‌–‌عروقی داشتند.
به نظر می‌رسد کاهش سطح hsCRP در بدن یکی از دلایل این اثر محافظتی باشد، زیرا این پروتئین نقش کلیدی در فرآیند التهاب دارد. پژوهش‌ها همچنین نشان می‌دهند که کاکائو ممکن است از طریق سازوکارهای زیستی، فعالیت بیش‌ازحد سیستم ایمنی را «خاموش» کند.
تأمین مالی و ملاحظات
در این گزارش ذکر شده که بخشی از بودجه‌ی مطالعه از سوی شرکت Mars Edge (زیرمجموعه‌ی شرکت Mars Incorporated) تأمین شده است. هرچند این موضوع یافته‌ها را بی‌اعتبار نمی‌کند، اما باید در نظر داشت که شرکت‌های تولیدکننده‌ی شکلات ممکن است به نتایج مثبت درباره‌ی فواید کاکائو علاقه‌مند باشند.
چشم‌انداز آینده
در آینده ممکن است از این نوع مکمل‌ها برای مدیریت التهاب مزمن و کاهش خطر بیماری‌های قلبی استفاده شود؛ راهی که می‌تواند به سلامت بهتر و طول عمر بیشتر منجر شود.
دکتر سسو در پایان می‌گوید:«این مطالعه اهمیت توجه به فواید خوراکی‌های گیاهی برای سلامت قلب – از جمله فرآورده‌های کاکائویی غنی از فلاوانول – را یادآور می‌شود.این یافته‌ها بر اهمیت داشتن رژیم غذایی متنوع، رنگارنگ و مبتنی بر گیاهان تأکید می‌کند، به‌ویژه در زمینه‌ی مقابله با التهاب و فرایند پیری.»
این پژوهش در مجله‌ی Age and Ageing منتشر شده است.
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *