به گزارش مجله خبری آلما به نقل از
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
مطالعهای ارتباط مستقیم میان غذاهای فوقفرآوریشده و مشکلات سلامتی را تأیید میکند
به گزارش انتخاب و به نقل از انلی مای هلث؛ گرچه همه میدانیم که غذاهای فرآوریشده معمولاً سالم نیستند، اما تحقیقات جدید نشان میدهد که این غذاها ممکن است بسیار مضرتر از چیزی باشند که تصور میکردیم.
برداشتن یک بسته چیپس یا سفارش پیتزا اغلب آسانتر از خرد کردن سبزیجات و پختن یک غذای خانگی است. این گزینهها معمولاً راحتتر، کمزحمتتر و حتی در برخی روزهای تخفیفدار، ارزانتر به نظر میرسند. اما آیا تا به حال به هزینهی واقعیای که در ازای آن میپردازید فکر کردهاید؟ نه فقط هزینهی مالی، بلکه هزینهی سلامتی؟
با وجود اینکه بهطور عمومی پذیرفته شده که غذاهای فوقفرآوریشده (Ultra Processed Foods یا UPFs) برای بدن چندان مفید نیستند، مطالعات جدید نشان میدهد که آسیبهای آنها بسیار جدیتر از آن چیزی است که پیشتر تصور میشد.
غذاهای فوقفرآوریشده چه هستند؟
این دسته از غذاها شامل محصولاتی هستند که تحت فرآوری صنعتی گستردهای قرار گرفتهاند و معمولاً حاوی مواد تشکیلدهندهای هستند که در آشپزی خانگی استفاده نمیشوند؛ موادی مانند رنگهای مصنوعی، طعمدهندهها، نگهدارندهها و افزودنیهای شیمیایی. نمونههایی از آنها شامل اسنکهای بستهبندیشده، نوشیدنیهای شیرین، گوشتهای فرآوریشده و غذاهای آمادهی رستورانی یا فستفودی هستند.
ارتباط بین غذاهای فوقفرآوریشده و مشکلات سلامتی
یک مطالعهی برجسته در کانادا، ارتباط مستقیمی میان مصرف غذاهای فوقفرآوریشده و بروز بیماریها و اختلالات جدی سلامتی تأیید کرده است. اگرچه جامعهی علمی مدتهاست که بر ناسالم بودن این غذاها تأکید داشته، اما دامنه و شدت آسیب آنها بهروشنی مشخص نبود.
این مطالعه، که توسط پژوهشگران دانشگاه مکمستر انجام شد، وضعیت سلامتی افرادی با مصرف بالای UPF را بررسی کرد و شاخصهایی مانند فشار خون، کلسترول (LDL و HDL)، اندازه دور کمر و شاخص توده بدنی (BMI) را تحلیل نمود. این پژوهش روی ۶۰۰۰ بزرگسال کانادایی از سنین، وضعیتهای سلامت و پیشینههای اجتماعی-اقتصادی گوناگون انجام شد.
در ادامه، شرکتکنندگان پرسشنامهای دربارهی میزان مصرف غذاهای فرافرآوریشده و مشکلات سلامتیشان پر کردند. سپس، ارزیابیهای بالینی در کلینیکهای سیار توسط کارشناسان انجام شد.
مطالعه نشان داد افرادی که بیشترین میزان UPF را مصرف میکردند، معمولاً مرد، دارای درآمد کمتر، سطح تحصیلات پایینتر و مصرف کمتر میوه و سبزیجات بودند. نسبت به کسانی که کمترین میزان UPF را مصرف میکردند، این افراد فشار خون، انسولین، تریگلیسرید، اندازه دور کمر و BMI بالاتری داشتند.
این غذاها باعث التهاب، مقاومت به انسولین و اختلال در تنظیم متابولیک میشوند، که همگی از عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ هستند. حتی پس از در نظر گرفتن متغیرهایی مانند BMI، بسیاری از ارتباطها بین مصرف UPF و خطرات قلبیـمتابولیک همچنان برقرار بود.
ارتباط UPF با کاهش تعداد اسپرم، افسردگی و اضطراب
مطالعهی کانادایی تنها هشدار موجود دربارهی خطرات UPF نیست. مطالعهای دیگر در سال گذشته در نیجریه نشان داد که مصرف UPF علائم افسردگی و اضطراب را در افرادی که از پیش دچار مشکلات روانی بودند، تشدید میکند.
همچنین، مطالعهای از ژورنال BioMed Central نشان داد که مصرف بیشتر UPF با کاهش غلظت اسپرم در مردان همراه است؛ گرچه ارتباط معناداری با تحرک یا شکل اسپرم مشاهده نشد.
نتیجهگیری
اینکه «ما همان چیزی هستیم که میخوریم» صرفاً یک جملهی کلیشهای نیست. آنچه میخوریم، مستقیماً بر سلامت ما تأثیر میگذارد. اگر غذاهایی پر از نگهدارندههای شیمیایی، قند و افزودنی مصرف کنیم، به بهای راحتی، سلامت خود را قربانی کردهایم.
پیشنهاد متخصصان: مصرف غذاهای ارگانیک و خانگی را در اولویت قرار دهید، از مصرف غذاهای فوقفرآوریشده (مگر در مواقع کاملاً ضروری) پرهیز کنید، و آگاهانه نسبت به آنچه وارد بدنتان میکنید تصمیم بگیرید.