به گزارش مجله خبری آلما به نقل از
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
ککومکها در میان افرادی با پوست روشن شایعتر هستند و اغلب به دلیل قرار گرفتن زیاد در معرض نور خورشید ظاهر میشوند. اگرچه معمولاً بیضررند، اما برای برخی افراد بررسی آنها توسط متخصص پوست توصیه میشود تا از نبود مشکلات زمینهای پوست اطمینان حاصل شود.
به گزارش انتخاب و به نقل از انلی مای هلث؛ ککومکها لکههای کوچک و قهوهای روشنی هستند که معمولاً در نتیجهی قرار گرفتن در معرض آفتاب روی پوست ظاهر میشوند. امروزه، آنها اغلب بهعنوان نشانهای از زیبایی شناخته میشوند؛ بهطوریکه بسیاری از اینفلوئنسرها و میکاپ آرتیستها حتی آنها را با آرایش روی صورت خود ایجاد میکنند تا ظاهری جوانتر بهدست آورند. اما درک این نکته مهم است که چرا برخی افراد بهطور طبیعی دچار ککومک میشوند و برخی نه، و چه زمانی این لکهها ممکن است نشانهای از مشکلات سلامت پوست باشند.
ککومک چیست و چرا ایجاد میشود؟
دکتر دباشی، مدیر پزشکی و مؤسس «کلینیک زیبایی لور»، ککومک را لکههای کوچک و صاف قهوهای توصیف میکند که معمولاً در نواحی در معرض آفتاب مانند صورت و شانهها ظاهر میشوند. به گفتهی او، این لکهها به دلیل افزایش تولید ملانین ایجاد میشوند که اغلب با تابش اشعه فرابنفش (UV) تحریک میگردد.
همچنین ژنتیک نقش مهمی در بروز ککومک دارد. افرادی با پوست روشن یا موی قرمز (دارای ژن MC1R) به دلیل حفاظت کمتر ملانینی، بیشتر مستعد ایجاد ککومک هستند.
آیا ککومک نگرانکننده است؟
در حالی که خود ککومکها خوشخیم هستند و نوعی سرطان پوست محسوب نمیشوند، باید توجه داشت که وجود آنها میتواند نشاندهندهی سابقهی قرار گرفتن مکرر در معرض آفتاب باشد؛ چیزی که خطر آسیب طولانیمدت ناشی از اشعه UV را افزایش میدهد.
در برخی موارد، افرادی با تعداد زیاد ککومک ممکن است پوستی حساستر به نور خورشید داشته باشند و در نتیجه، بیشتر در معرض خطر آسیبهای نوری یا حتی ملانوما (نوعی سرطان پوست) باشند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ که یافتههای یک تحقیق از ایالت واشنگتن در سال ۱۹۹۷ را بازبینی کرد، به این نتیجه رسید که تراکم ککومکها (یعنی تعداد و غلظت آنها روی پوست) یکی از عوامل کلیدی خطر ملانوما است. عواملی مانند سن، رنگ مو و سابقهی آفتابسوختگی نیز در این امتیاز خطر نقش دارند. تراکم بالاتر ککومک نشانهای از حساسیت بیشتر به آفتاب و خطر بالاتر آسیب پوستی است.
دکتر دباشی توصیه میکند که هرگونه تغییر در رنگدانههای پوست، بهویژه ظاهر شدن ناگهانی لکههای جدید یا تغییر در اندازه، شکل یا رنگ لکههای موجود، باید جدی گرفته شود.
ککومک بیضرر یا ضایعه یا خال نگرانکننده؟
دکتر دباشی توضیح میدهد که ککومکها معمولاً یکنواخت در رنگ، صاف و کوچک هستند. آنها اغلب بهصورت دستهای ظاهر میشوند و با قرار گرفتن در معرض آفتاب تیرهتر میشوند. در مقابل، خالها یا ضایعات ممکن است برجسته، دارای لبههای نامنظم، رنگهای متفاوت یا رشدکننده باشند.
برای تشخیص بهتر، از قانون ABCDE استفاده کنید:
• A: عدم تقارن (Asymmetry)
• B: بینظمی در لبهها (Border irregularity)
• C: تنوع رنگ (Colour variation)
• D: قطر بیش از ۶ میلیمتر (Diameter > 6mm)
• E: تغییرات در طول زمان (Evolving)
اگر لکهای با الگوی معمول ککومک همخوانی ندارد، بهتر است توسط متخصص پوست بررسی شود.
جمعبندی نهایی
دکتر دباشی توصیه میکند: «افرادی با پوست ککومکی معمولاً پوستی روشن و حساس به اشعه UV دارند که بیشتر مستعد آفتابسوختگی، تغییرات رنگدانهای و سرطان پوست است. البته، سرطان پوست در هند چندان شایع نیست.»
او ادامه میدهد: «استفاده روزانه از ضدآفتاب با طیف وسیع، پوشش محافظ در برابر نور خورشید و معاینات منظم پوستی – هم بهصورت خودآزمایی و هم ویزیت سالانه با متخصص پوست – بسیار توصیه میشود. پیشگیری و تشخیص زودهنگام، کلید داشتن پوستی سالم هستند.»