پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) : میزان: فصل ۱۴۰۳ برای استقلال تهران به یکی از وحشتناکترین سالها در تاریخ این باشگاه تبدیل شد. ناکامیها و شکستهای مکرر در لیگ برتر، در کنار بحرانهای مدیریتی، شرایطی را ایجاد کرد که هواداران این تیم را به شدت ناامید کرد.
سال کابوسوار استقلال سرانجام با کوله باری از حادثه و تنش به پایان رسید. در سالی که گذشت تیم فوتبال استقلال بیشتر از اینکه آرامش داشته باشد و به سمت قهرمانی برود؛ درگیر حواشی، تغییرات و شعارهای بی پایان از سوی هواداران بود تا جایی که این تیم طی سالی که گذشت ۵ مربی تغییر داد و در کمال تعجب ۳ مدیر روی صندلی مدیریت این باشگاه نشستند. از استعفای سرمربی گرفته تا تغییرات مکرر در ساختار مدیریتی، هر یک بر روند سقوط آبیپوشان پایتخت تأثیر گذاشت. حال این سؤال مطرح است که کدام عوامل باعث شدند تا استقلال از قلههای فوتبال فاصله بگیرد و به دام ناکامیهای تاریخی گرفتار شود؟
آغاز حکومت جدید استقلال با هلدینگ خلیج فارس
ماجرای خصوصی شدن باشگاه استقلال نهایتاً ابتدای سال ۱۴۰۳ رنگ واقعیت گرفت و هلدینگ خلیج فارس به عنوان مالک آبیپوشان پایتخت ۸۵ درصد از سهام این تیم را خریداری کرد. پیش از این؛ اتفاقات زیادی رخ داد و پروسه خصوصی سازی استقلال نیز چندین سال به طول انجامیده بود، اما نهایتاً این اتفاق رخ داد که همین امر به زعم بسیاری از کارشناسان، هواداران و پیشکسوتان حرکتی نوین در باشگاه استقلال میشد.
قهرمانی که از چنگ نکونام و شاگردانش پرید
تقریباً اواخر خردادماه سال ۱۴۰۳ در پایان فصل بیستوسوم لیگ برتر فوتبال، استقلالیها تحت هدایت جواد نکونام که تا مرز قهرمانی پیش رفته بودند، اما با اختلاف یک امتیازی نسبت به صدر جدول نتوانستند قهرمان شوند و عنوان نایب قهرمانی را به دست آوردند. اکثر هواداران استقلال و اعضای باشگاه استقلال نسبت به این ناکامی واکنش نشان دادند و عوامل بیرونی و اتفاقات داوری را مقصر کوتاه ماندن دستشان از قهرمانی میدانستند. در آن مقطع استقلال لیگ برتر را با ۶۷ امتیاز در رده دوم جدول به پایان رساند.
تغییرات در کادرمدیریتی طی چند سال اخیر به یک رسم تبدیل شده و پس از پایان فصل بیستوسوم لیگ برتر و نایب قهرمانی استقلال، علی خطیر که یک سال در قامت مدیرعامل باشگاه استقلال فعالیت میکرد در اردیبهشت ۱۴۰۳ از این سمت برکنار شد. فرشید سمیعی پس از برکناری خطیر در اردیبهشت ۱۴۰۳، به عنوان سرپرست مدیرعاملی منصوب شد و در ۳۰ تیر ۱۴۰۳ رسماً به عنوان مدیرعامل باشگاه معرفی گردید. سمیعی که با مالک جدید آغاز به کار کرده بود در فصل جدید قول ساخت یک استقلال رویایی در حد قهرمانی لیگ برتر را داد.
در نقل و انتقالات تابستانی استقلال چه گذشت؟
در فصل نقل و انتقالاتی لیگ برتر ۱۲ بازیکن خرید که شاخصترین آنها را میتوان به اندونگ، کاکوتا، زکیپور، اسلامی، فلاح، کوشکی، شرفی، سعداوی و زمانی اشاره کرد. در این بین یازده بازیکن نیز از استقلال جدا شدند. میلاد فخرالدینی، صالح حردانی، پیمان بابایی، امید حامدیفر، جعفر سلمانی، سامان تورانیان، رضا میرزایی، جوادکیا، زواری و سعیدیفر اشاره کرد. شاخصترین بازیکنی که استقلال را ترک کرد کوین یامگا بود که به دلیل عدم اعتقاد نکونام به او به نساجی پیوست و عملکرد خوبی تا به اینجا در جمع قائمشهریها داشته.
با این وجود سال ۱۴۰۳ بازیکنان زیادی در استقلال در حال رفت و آمد بودند و برخی از آنها که قرار بود نباشند باز هم تمدید کردند. و اما پر سروصداترین خرید استقلال رامین رضاییان بود که در عین ناباوری و غافلگیری در تابستان با قراردادی یک ساله به استقلال پیوست تا موج حملات زیادی را از سوی هواداران پرسپولیس دریافت کند. در حال حاضر رضاییان بهترین بازیکن استقلال لقب دارد.
شروع فصل کابوس وار نکونام با استقلال
پس از پیچ و خمهای فراوان در مسیر جواد نکونام نهایتاً این مربی کارش را با استقلال شروع کرد و تمرینات را استارت زد. این در حالی بود که بسیاری از هواداران او را نمیخواستند و از باشگاه خواستار جذب یک مربی بزرگ بودند که در نهایت سمیعی با نکونام ادامه داد. با توجه به حواشی پیش از شروع فصل بیستوچهارم انتظار میرفت که استقلال با یک بحران مواجه شود، اما چیزی که در انتظار استقلالیها بود ترسناکتر از تصورات بدبینترین هوادار بود. نکونام ابتدا ۵ بازی دوستانه برگزار کرد و توانست از این تعداد ۴ دیدار را با برد پشت سر بگذارد و در آخرین دیدار برابر خیبر شکست خورد و همین مورد کافی بود تا استقلال مجدداً وارد حاشیه بود.
سکانس پایانی از حضور مرد لالیگایی روی نیمکت آبی پوشان
شروع استقلال در فصل بیستوچهارم شاید از لحاظ عملکرد جالب نبود، اما آنها توانستند در قزوین تیم فوتبال شمس آذر را شکست دهند، اما این تازه اول ماجرا بود و روزهای تاریک نکونام و استقلال در راه بود. استقلالیها در ۲ بازی بعدی برابر ملوان و استقلال خوزستان به ترتیب مساوی کردند و باختند، اما برابر مس به پیروزی دست یافتند. شاگردان نکونام برابر نساجی متوقف شدند و سپس مقابل پرسسپولیس تن به شکست دادند تا دیگر هیچ سنگری برای حمایت از مربی لالیگایی فوتبال ایران نماند.
بازی با السد آخرین سکانس از حضور نکونام روی نیمکت استقلال بود و هواداران که به شدت از او ناراحت بودند و با شعارهای تند خود به این مربی حمله کردند. پس از شکست نکونام مقابل السد؛ این مربی استعفا خود را به مدیریت تحویل داد و سمیعی نیز بالاخره با استغفای این مربی موافقت کرد تا سهراب بختیاریزاده هدایت موقت استقلال بر عهده بگیرد.
آغاز دوران کذایی موسیمانه و بحران جدید در اردوگاه آبیها
بختیاریزاده در بدو ورود برابر تیم بحران زده هوادار قرار گرفت و توانست این تیم را شکست دهد، اما پس از آن شکست سنگین برابر ذوب آهن باعث شد تا سمیعی سریعتر دست به کار شود و مربی خارجی خود را رو کند. نامهای زیادی به نیمکت استقلال لینک شد، اما هرکدام از آنها که نامهای بزرگی هم بودند به بهانههای مختلف پرونده حضورشان بسته میشد و در نهایت سمیعی یک مربی مثلاً پرافتخار از آفریقای جنوبی به استقلال آورد که هجمه زیادی علیه این مربی در همان ابتدا ایجاد شد. برخی بر این باور بودند این مربی علیرغم افتخاراتی که کسب کرده، اما در چند سال اخیر عملکرد خوبی نداشته است. با این وجود او برابر النصر شکست خورد، برابر خیبر نتیجه بدی کسب کرد و مقابل تراکتور در تهران نیز تن به شکست داد تا بحرانی عجیب سرتاسر باشگاه استقلال را فرا بگیرد.
موسیمانه با استقلال موفق شد برابر فولاد به یک پیروزی مهم دست پیدا کند، اما پس از آن نوار مساویها شروع شد تا جایی که این تیم در ۴ بازی متوالی در لیگ متوقف شد. موسیمانه که فهمید در استقلال کاری از پیش نمیبرد؛ تمرینات آبیپوشان را به بهانههای مختلف تعطیل میکرد و خیلی زود حمایت هواداران را از دست داد.
در نهایت پس از انتقادات شدید هواداران علیه مدیران استقلال، سمیعی و شهریاری از بدنه مدیریت استقلال خارج شدند و نظری جویباری و تاجرنیا به عنوان مدیرعامل استقلال و نماینده تامالاختیار هلدینگ در استقلال انتخاب شدند. پس از این تغییرات گسترده در بدنه باشگاه استقلال پیتسو موسیمانه که به دنبال مطالبات خود بود به بهانههای مختلف با انبوهی از مشکلات استقلال را رها کرد و سهراب بار دیگر سکان هدایت استقلال را بر عهده گرفت.
نقل و انتقالات زمستانی استقلال چه شد؟
نقلوانتقالات زمستانی از راه رسید؛ موسیمانه که ابتدای نقلوانتقالات همچنان سرمربی آبیها بود در دامان دلالان افتاد و بازیکنان عجیب و غریبی را به باشگاه پیشنهاد میداد تا اینکه نظری جویباری با این پیشنهادات به طور کامل مخالفت کرد و نگذاشت دست دلالان در استقلال باز شود. در نقلوانتقالات زمستانی؛ باشگاه استقلال به اتوبان بازیکنان تبدیل شده بود.
باشگاه استقلال در نیم فصل دوم لیگ برتر ۷ ورودی و ۷ خروجی داشت. بازیکنانی، چون سهرابیان، کوجو، مهران احمدی، آزادی، ذلیخایی، جوما و حردانی در نیم فصل آبیپوش شدند و بازیکنانی، چون رمضانی، کاکوتا، مهدیپور، فلاح، بلانکو، زکیپور و عباس شرفی از استقلال جدا شدند.
استقلال در نیم فصل دوم نیز روند سینوسی خود را ادامه داد و نتوانست امتیازات لازم را کسب کند. سهراب بختیاریزاده پس از طی ۳ مرحله مهم نیز از هدایت استقلال کنار کشید. او موفق شد ابتدا به عنوان مربی موقت تیم فوتبال شمس آذر قزوین را در چارچوب رقابتهای مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی شکست دهد و به دور یک چهارم صعود کند. شاید جذاب ترین صحنه استقلال در سال ۱۴۰۳ پیروزی برابر الریان و صعود به عنوان تنها نماینده ایران در مرحله یک هشتم نهایی لیگ نخبگان آسیا بود که با حضور سهراب میسر شد. سهراب پس از برتری برابر نساجی در لیگ برتر از هدایت تیم فوتبال استقلال کنار رفت و این تقریباً پایان کار او در استقلال بود. باشگاه استقلال بلافاصله مذاکره با گزینههای مختلف را کنار گذاشت و در اقدامی عجیب سرمربی سابق و مستعفی استقلال خوزستان را به خدمت گرفت.
بوژوویچ همچنان در حسرت برد
میودراگ بوژوویچ پس از قبول هدایت آبیپوشان پایتخت بلافاصله در آوردگاه آزادی در دربی ۱۰۵ قرار گرفت و با نتیجه ۲ بر یک برابر پرسپولیس تن به شکست داد. این مربی ۲ دیدار رفت و برگشت برابر النصر هدایت استقلال را بر عهده داشت که یک تساوی و شکست ثبت کرد. بوژوویچ در آخرین دیدار سال ۱۴۰۳ برابر ذوب آهن تن به تساوی داد تا به این صورت همچنان در حسرت برد با استقلال بماند و سال را به پایان برساند.
کارنامه استقلال در سال ۱۴۰۳ به قدری وحشتناک بود که ناکامی مللق تمام تیم را فرا گرفته. در این بین قطعاً میتوان نوع مدیریت، تغییراتی که طی این سال در استقلال صورت گرفت را دلیلی بر عملکرد مفتضح استقلال دانست.
آمار کلی استقلال در فصل ۱۴۰۳
تعداد بازی: ۴۳
پیروزی: ۱۶
تساوی: ۱۶
باخت: ۱۱
استقلال در فصل ۱۴۰۳ لیگ برتر فوتبال ایران توانست در مجموع رقابتها ۶۴ امتیاز کسب کند و ۲۸ گل به ثمر رساند. آبیها در لیگ برتر ۱۸ گل، جام حذفی ۳ گل و در لیگ نخبگان آسیا نیز ۸ گل به ثمر رساند؛ که آمار کلی آن به شرح زیر است.
رامین رضاییان ۹ گل
رافائل سیلوا و کوشکی هر کدام ۳ گل
محمدحسین اسلامی و محمدرضا آزادی هر کدام ۲ گل
آرمان رمضانی، ابوالفضل جلالی، مهرداد محمدی، ابوالفضل زمانی، ماشاریپوف، مسعود جوما، آرش رضاوند، کوجو و بلانکو نیز هر کدام یک گل به ثمر رساندند.
سیدحسین حسینی در این فصل تحت تاثیر شرایط و بحرانهای موجود عملکرد قابل قبولی نداشت، اما در پایان فصل تقریباً کمی از عملکرد بد خود را جبران کرد. حسینی در مجموع این فصل ۲۳ بار در تمامی رقابتها در دروازه استقلال ایستاد و ۲۴ گل دریافت کرد. جالب این است که او موفق شد در مجموع ۹ کلین شیت نیز ثبت کند. خالدآبادی دیگر دروازهبان استقلال مجموعاً یک بار در دروازه استقلال ایستاد که در آن بازی برابر ذوبآهن ۳ گل دریافت کرد و خاطره خوبی از سال ۱۴۰۳ ندارد.
استقلال در این فصل رکوردهای منفی زیادی را جابه جا کرد از جمله آمار امتیازگیری پایین که در تاریخ این باشگاه بی سابقه بود. حتی پیش از این استقلال در بدترین ورژن خود چنین نتایجی را کسب نمیکرد. تعداد گلهای خورده و زده که نشان میدهد استقلال در سال ۱۴۰۳ روی لبه تیغ حرکت کرد.
تلخی بیپایان هواداران استقلال در سالی که گذشت باعث شد تا کاملاً نسبت به تیم خود ناامید شوند و حتی دیگر شعارهای انتقادی نمیدهند چرا که میدانند مشکل از کجاست و این تیم تا مدیریت درست در رأس آن نباشد قطعاً نمیتواند موفق شود.
استقلال در حال حاضر عملاً لیگ برتر و لیگ نخبگان آسیا را از دست داده است و تنها جام حذفی را در پیش دارد. حال باید دید سال ۱۴۰۴ چه سالی برای آبیپوشان پایتخت خواهد بود.