واکنش‌ها به ممانعت از حضور سیدمحمد خاتمی در یک مراسم مرتبط با آیت الله هاشمی

به گزارش ایلنا، وی ادامه داد: آقای پزشکیان که ابتدا رد صلاحیت شد و مجددا تایید شد و بعد وارد عرصه انتخاباتی شد، با اقبال نسبی مردم مواجه شد این اقبال کامل نبود چراکه حدود ۵۰ درصد از مردم در انتخابات شرکت نکردند اما به میزانی که در انتخابات شرکت کرده‌اند توانست یک نسبت کافی را برای دسترسی به قدرت ریاست جمهوری به دست بیاورد. بنابراین در واقع می توان گفت که حاکمیت به این نقشه راه رسیده است که وفاق کلید حل مسائل کشور است. اما اینکه آیا این رویکرد حاکمیت به همه نهادها تسری پیدا کرده است و در واقع همه صاحبان قدرت و کسانی که در سطح کشور دارای قدرت هستند هم همین رویکرد را دارند، باید بگویم نه اینطور نبوده است.

این فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: البته انتظار می‌رفت در طول سه الی چهار ماه گذشته و یا حداقل از زمانی که رییس‌جمهور فقید بر اثر حادثه از دنیا رفتند تا به امروز با توجه به انتخاب گزینه وفاق از سوی حاکمیت نهادهای وابسته به بخش‌های مختلف قدرت توانسته باشند خودشان را با این رویکرد و نقشه راه و راهبرد نزدیک کنند اما در واقع اتفاقی که در روز پنجشنبه روی داد و از حضور آقای خاتمی در نشست بزرگداشت رییس‌جمهور فقید جناب آقای هاشمی رفسنجانی خودداری شد، نشان‌دهنده این است که در واقع سامانه‌های قدرت و یا نهادهای قدرت و نخبگان قدرت هنوز در بخش‌های دیگر نتوانسته‌اند با این حلقه وفاق که حاکمیت به صورت کلان مورد توجه قرار داده و دولت هم برآیند آن است، به این جمع بندی برسند.
نژادبهرام تصریح کرد: به همین دلیل با تصمیمات گریز از مرکزی که می‌گیرند در واقع اتفاقاتی مانند عدم اجازه حضور آقای خاتمی در نشست بزرگداشت آقای هاشمی رفسنجانی را مشاهده می‌کنیم. در مجموع به نظر می‌رسد این شیوه‌ها و رفتارها قادر نیست فضای کشور را به سمت وفاق ببرد. اگر وفاق را سه بخش ببینیم؛ یک بخش  آن وفاق در درون حاکمیت و یک بخش دیگر وفاق در درون دولت به عنوان قوه مجریه و حاکمیت و یک بخش دیگر هم وفاق به عنوان دولت و مردم است. اگر این سه وجه را به عنوان سه وجه یک مثلث در نظر بگیریم، به نظر می رسد که در بخشی از وجه‌ها پیشرفت وجود داشته اما در بخشی از وجه‌ها در واقع پیشرفت وجود نداشته است به ویژه در حوزه وفاق بین دولت و مردم ما نتوانسته‌ایم وفاق کامل ایجاد کنیم. در درون حاکمیت هم وفاق کامل ایجاد نشده است.
وی ادامه داد: اگرچه ساختار سیاسی در کشور ما یک ساختار متمرکز است اما نیروهای گریز از مرکز همچنان فعالیت می‌کنند و با اقدامی که در روز پنجشنبه گذشته انجام دادند لازم است که هم حاکمیت و هم دولت به این دو وجه نگاه کنند. حاکمیت باید درون خود آن مرحله از وفاق را در مجموعه‌های وابسته به خود نهادینه کند و از حضور نیروهای گریز از مرکزی که با این ادبیات و راهبرد و رویکرد همراه نیستند، جلوگیری کند. از سوی دیگر هم دولت تلاش کند تا بتواند وفاق با مردم را جایگزین و نهادینه کند؛ چراکه وفاق با مردم هنوز در فضای مه آلود سیر می‌کند و این نه به نفع دولت است و نه به نفع حاکمیت. دولت در اینجا حلقه واسط بین حاکمیت و مردم است.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب خاطرنشان کرد: اگر دولت بتواند ظرفیت‌های لازم را برای وفاق در درون جامعه و خود ایجاد کند، قادر است بسترهای زیادی را برای آینده روشن برای ایران فراهم کند در این شرایط مسائل خرد به نفع دولت نیست و دولت باید این را از حاکمیت بخواهد که با توجه به توافق عمومی نسبت به رسیدن به این راهبرد که وفاق تنها نسخه قابل دسترس برای حل مشکلات برای ایران امروز است، نسبت به نیروهای گریز از مرکز اقدام جدی را انجام دهد. عدم حضور آقای خاتمی بعد از تحولاتی که بعد از انتخابات اخیر به وقوع پیوست قابل پیش بینی نبود انتظار چنین اتفاقی هم نمی‌رفت چراکه آقای خاتمی در جاهای مختلفی حضور پیدا کرده بودند. اینکه به یکباره از حضور ایشان جلوگیری شود خیلی معنای روشنی را منتقل نمی‌کند چراکه پیش از این ایشان در جاهای مختلف حضور داشتند. آقای خاتمی یک جریان فکری را نمایندگی می‌کنند و دو دوره رییس‌جمهور این کشور بوده‌اند سال‌ها بر این کشور مدیریت کرده‌اند و در واقع خیلی عجیب و غریب است. من مطمئنم که حاکمیت روی این قضیه به توافق رسیده است اما نیروهای گریز از مرکز و صاحب قدرت همچنان می‌توانند اتفاقات عجیبی را مانند روز پنجشنبه گذشته رقم بزنند.
نژادبهرام در پاسخ به این سوال که این رویکردها چه تبعاتی منفی را می‌تواند در روند ایجاد وفاق بین مردم و حاکمیت داشته باشد، گفت: این موضوع هزینه‌زا است. دولت هنوز نتوانسته وفاق با مردم را تسهیل‌گری کند. ۵۰ درصد مردم در انتخابات گذشته شرکت نکرده‌اند گروهی هم که در انتخابات شرکت کرده‌اند منتظرند نشانه‌های وفاق را ببینند و نشانه‌های وفاق بسیار قطره چکانی به سمت مردم حرکت می‌کند یعنی خواسته‌های مردم به صورت قطره چکانی به سمت آنها حرکت می‌کند.
وی افزود:  آقای خاتمی شخصیت برجسته‌ای در این کشور هستند و دو دوره ریاست جمهوری را در این کشور برعهده داشتند و سال‌ها وزیر ارشاد بودند و یک شخصیت فرهنگی، سیاسی و اجتماعی هستند و شخصیتی هستند که علاقه‌مندان و طرفداران خودشان را دارند گذشته از این نگاهی که به آقای خاتمی صورت می‌گیرد یک فیدبک در درون جامعه دارد و نشان می‌دهد که در واقع حاکمیت اگرچه در حوزه کلان به مقوله وفاق رسیده است و وفاق را مورد پذیرش قرار داده است و خروجی آن آقای پزشکیان است اما در لایه‌های مختلف این موضوع نهادینه نشده است. انتظار جامعه از آقای پزشکیان این است که این موضوع را به روشنی از حاکمیت بخواهد و نیروهای گریز از مرکز را در کنار خود نگه دارد و با گفتمان وفاق همراهی کند. اگر چه این اتفاق اثر سوء داشته است اما آقای پزشکیان در عین حال می‌تواند در رفع ابرهای مه‌آلودی که در مقوله وفاق نسبت به دولت و مردم و حاکمیت و مردم وجود دارد اقدامات جدی را انجام دهد و خواسته‌های مردم را در واقع مرتفع کند.
2727

منبع : آخرین خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *