یونولیت از جمله پر استفاده ترین موادی است که در صنعت بسته بندی، ساختمان سازی و …. کاربرد دارد از این رو دانستن تاریخچه یونولیت برایتان می تواند بسیار جذاب باشد. آریا فوم قصد دارد در این مقاله شما را با تاریخچه یونولیت آشنا سازد، پس با ما در این مقاله همراه باشید. باید بدانید که در چند دهه اخیر از یونولیت سقفی و فوم سقفی برای عایق سازی سازه ها استفاده می شود که این مورد در ساختمان سازی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.
اغلب افراد با شنیدن کلمه یونولیت یا فوم یونولیت یاد وسایلی مانند ظروف بسته بندی فنجان ها، مواد غذایی و لیوان های یونولیتی می افتند، چرا که از یونولیت سقفی و فوم در سال های گذشته کمتر در پروژه های ساختمان سازی استفاده می شده و بیشتر برای بسته بندی وسایل و لوازم برقی و آسیب پذیر کاربرد داشته است.
تاریخچه کشف یونولیت
پیدایش یونولیت، انقلابی بزرگ در صنعت ساختمان سازی ایجاد کرده است چرا که یونولیت دارای مقاومت بالایی در برابر رطوبت و حرارت بوده و طول عمر و مقاومت فشاری آن نیز قابل توجه است و از همه مهم تر اینکه قابلیت بازیافت داشته و جایگزین مناسبی برای بلوک های سفالی و سیمانی می باشد. تاریخچه یونولیت به دو قرن پیش باز می گردد، در دو قرن پیش کشف یونولیت انجام گرفت و تاکنون استقبال ویژه ای از این ماده پر کاربرد خصوصا در بحث ساختمان سازی شده است.
نام های دیگر یونولیت استایروفوم، آکاسیف، پلی استایرن انبساطی و پلاستوفوم بوده که یونولیت در اصل ماده ای سفید رنگ با وزنی سبک می باشد که متخلخل است و از نوعی پلاستیک دارای استایرن مونومر تولید می گردد. حجمی بالغ بر ۹۰ درصد از یونولیت را هوا و ۱۰ درصد مابقی را استایرن تشکیل داده، از این رو وزن یونولیت بسیار سبک می باشد. یونولیت دارای ویژگی های مهمی است که آریافوم در این مقاله به محدودی از این ویژگی ها اشاره دارد:
- مقاومت بالای یونولیت به رطوبت و آب
- داشتن وزن بسیار کم یونولیت
- عایق صوتی و حرارتی بودن یونولیت
- قیمت به صرفه ی یونولیت
- حمل و نقل آسان یونولیت
- داشتن طول عمر بالای یونولیت
- قابل بازیافت بودن یونولیت
- بدون ضرر بودن یونولیت برای محیط زیست
تاریخچه پیدایش یونولیت
یونولیت امروزه در صنعت ساختمان سازی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از اصلی ترین مصالح ساختمانی می باشد. یونولیت در سال ۱۸۳۹ میلادی به صورت کاملا اتفاقی توسط دانشمند آلمانی به نام ادوارد سیمون کشف شد. در این بخش از تاریخچه یونولیت، زنجیره های بلند ماده پلیمری پلاستیکی استایرن تولید شد.
ادوارد سیمون در حال جداسازی رزین طبیعی بود که یونولیت را کشف نمود. او ابتدا نمی دانست که چه ماده با ارزشی را کشف کرده است، پس در این مورد با یک متخصص شیمی آلی مشورت کرد و در نتیجه این افراد توانستند زنجیره های بلند ماده پلیمری پلاستیکی استایرن را تولید کنند و اینگونه این دو دانشمند، راهی برای ورود به دنیای یونولیت ها باز نمودند. این دو دانشمند توانستند به لاستیک های طبیعی که زنجیره های مونومری الاستیسیته دارند دست پیدا کنند.
پلی استایرن از اتیلن و بنزین ساخته شده است که پلاستیکی با دوام می باشد. کمپانی BASF در سال ۱۹۳۰ اقدام به تجاری سازی این پلیمر نمود و در سال ۱۹۳۷ حجم قابل توجهی از این ماده ارزشمند تولید و در بازار آمریکا و دیگر کشور ها عرضه گشت. امروزه انواع متفاوتی از یونولیت ها مانند پلی استایرن مخصوص بسته بندی، فوم بلوک یونولیت و بلوک یونولیت ، استایرو فوم تولید می گردد که کاربرد هر کدام مشخص و ویژه است.
تاسیس کمپانی BASF برای تولید پلی استایرن
کمپانی آلمانی BASF در تاریخچه پیدایش یونولیت نقش بسزایی داشته که نباید آن را نادیده گرفت. کمپانی BASF در سال ۱۸۶۱ در آلمان تاسیس شد. این کمپانی در زمینه سنتز مواد آلی چون آمونیاک و کودهای نیتروژن دار فعال بود و بعد از کشف این ماده پلیمری، کمپانی BASF تحقیقات و تولیداتش را پیرامون تولید استایرن، روش های سنتز انواع مختلف لاستیک و pvc ادامه داد و در سال ۱۹۳۰ این شرکت آلمانی موفق شد به صورت تجاری استایرن را تولید کند.
در سال ۱۹۳۷ حجم قابل توجهی از پلی استایرن به بازار های امریکا و دیگر کشور ها عرضه داشت. پلی استایرن ماده ای پلیمری است که به عنوان ماده اولیه برای تولید یونولیت کاربرد دارد.
مخترع استایروفوم
در کمپانی داو، دانشمندی به نام Ray Mclntire موفق شد فوم پلی استایرن را تولید نماید. به گفته خود این دانشمند کشف استایروفوم به صورت اتفاقی بوده است و زمانی که او در زمان جنگ جهانی دوم، در حال یافتن عایقی الکتریکی انعطاف پذیر بوده، این کشف کاربردی انجام گرفته است.
باید بدانید که پلی استایرن تولید شده توسط ادوارد سیمون و هرمان استادینجر خواص عایقی خوبی داشت ولی بسیار شکننده بود. Ray Mclntire موفق شد با ترکیب کردن استایرن با ایزوبوتیلن مایعی فرار، تحت شرایط فشار، پلیمر لاستیکی جدیدی تولید نماید. این دانشمند موفق شد استایرنی تولید نماید که حجم مشخصی از هوا را داشت و ۳۰ برابر سبک تر از استایروفوم معمولی بود. در این بخش از تاریخچه پیدایش یونولیت، کمپانی داو، در سال ۱۹۵۴ توانست محصولات استایروفوم را در بازار عرضه نماید.
سال ها بعد از کشف یونولیت، کمپانی های بزرگ دست به تولید و تجاری سازی آن نمودند. پیدایش یونولیت توانست انقلابی بزرگ در صنعت ایجاد کند چرا که از یونولیت استفاده های بسیاری می شود.
یونولیت عایق خوبی برای حرارت و رطوبت و صدا می باشد از این رو برای عایق سازی ساختمان ها گزینه بسیار مناسبی خواهد بود. یونولیت وزنی بسیار سبک دارد از این رو جایگزینی مناسب برای بلوک های سیمانی و سفالی است. از یونولیت علاوه بر ساختمان سازی در صنایع بسته بندی و مواد غذایی و دارویی و … استفاده می شود.