امروز : شنبه 01 مهر 1402
قیمت خودروهای داخلی در ماههای گذشته رشد قابل توجهی را تجربه کردهاند. به طوریکه قیمت خودروهای سواری بعضا در ۶ ماه گذشته رشد ۴۰ درصدی را تجربه کرده است. برای مثال پراید ۱۱۱ از پایان اردیبهشت و قیمت ۱۲۸ میلیون تومانی به سطح ۱۸۵ میلیون تومان تا امروز رشد کرده است. این موضوع برای دیگر خودروهای تولید داخل نیز مشاهده میشود. حالا این سوال مطرح میشود که آیا با ریزش دلار در این روزها و احتمال افت بیشتر قیمت باید منتظر اصلاح قیمت خودرو بود یا خیر؟
دلار مسیر تند نزولی را در روزهای اخیر در پیش گرفته است. در حالیکه به عقیده کارشناسان بازارها قیمت خودرو و مسکن با سطوح بالای قیمت دلار منطبق شدهاند این سوال مطرح میشود که آیا سقوط دلار تا سطوح کنونی یا احتمال افت بیشتر دلار به بازارهای موازی نیز شوک وارد میکند یا خیر. در این خصوص بورس تهران با ریزش دلار مسیر نزولی را در پیش گرفته است.
این موضوع برای مسکن نیز مطرح میشود. در حالیکه میانگین تاریخی قیمت مسکن تهران حدود هزار دلار بوده است بر اساس آخرین آمار بانک مرکزی از مسکن تهران، میانگین قیمت در آذر به ۳۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است. در وضعیتی که دلار به ۲۷ هزارتومان نزدیک شده است و بعضا احتمال افت بیشتر دلار با سیگنال مثبت از مذاکرات وین نیز مطرح میشود این سوال برای مسکن نیز مطرح است که آیا مسکن نیز افت میکند یا خیر؟ و یا به نوعی دیگر باید در انتظار رکود در معاملات مسکن بود؟
با وجودی که خودروسازان این روزها با انتقادات زیادی در مورد کیفیت تولیدات خود و همچنین میزان عرضه به بازار مواجه هستند، یک عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی پیشنهاد پرداخت یارانه ۵۰ میلیون تومانی در ازای هر خودرو را داده است!
حمدرضا نجفیمنش، رئیس انجمن قطعهسازان در این مورد به تجارتنیوز گفت: دولت یا باید اجازه افزایش قیمت خودرو را بدهد یا به خودروسازان مانند تولیدکنندگان برق و گندم، یارانه پرداخت کند.
او افزود: دولت اگر تصمیم دارد به ازای هر خودرو ۵۰ میلیون تومان به مصرفکننده یارانه دهد، باید این مبلغ را در بودجه به عنوان یارانه برای خودروسازان تعریف کند. این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: خودروسازان تا پایان سال گذشته، ۸۰ هزار میلیارد تومان زیان انباشته داشتهاند و سیستم بانکی را با تسهیلات تسویه نشده خود با مشکل مواجه کردهاند. نتیجه عملکرد آنها، افزایش تورم برای همه جامعه بوده است.
او افزود: تیم اقتصادی دولت نمیداند با خودروسازان چه رفتاری داشته باشد و تلاش میکند با دستور، شعارهای حمایتی خود را از مردم عملی کند. اما این روند قابل ادامه نیست و ایراد اصلی از عملکرد خودروسازان است.
برای خودرو مطرح میشود که اگر افت دلار ادامهدار باشد و در سطوح پایین پایدار بماند احتمال واکنش همسان بازار خودرو نیز وجود دارد. برای مسکن اما گفته میشود که نقدشوندگی این بازار کم بوده و سابقه نیز نشان داده که مقاومت مسکن در برابر افت قیمت بالا است. بر این اساس ممکن است که شاهد کاهش شدید حجم معاملات با توجه به مقاومت فروشندگان در کاهش قیمت باشیم. با این حال برخی کارشناسان مطرح میکنند که اگر دلار به مسیر نزولی خود ادامه دهد میتواند به در نهایت به بازار مسکن نیز شوک قیمت وارد خواهد شد و باید در انتظار افت قیمت در این بازار نیز بود.