با مجله خبری آلما همراه باشید تا 4 گیاه مقاوم برای استفاده در فضای آپارتمان را به شما معرفی کنیم :
پتوس Devil's ivy
پوتوس یا پتوس یا لوکَژ (نام علمی: Epipremnum aureum) از خانواده گلشیپوریان، جنس پوتوسها∗ و بومی جزایر سلیمان است. این گیاه را در گلخانههای گرم نگهداری و تکثیر میکنند، ارزش تزئینی آن مرهون رنگهای ابلق مرکب زرد تند و سفید مایل به کرم است. پوتوس از گیاهان آپارتمانی بالارونده است. زیر گونه های پتوس عبارتند از: سبز، ابلق، منجولا، ملکه مرمر، ارتشی، نئون، نقره ای و.... البته اکثر گونه های این گیاه نیاز ابی و نوری یکسانی دارند.
زیرخانوادهای که پوتوس به آن تعلق دارد، برگانجیریوارها است. همچنین جزو گیاهان رونده محسوب می شود و رشد سریعی دارد به این معنا که پس از بلند شدن ساقه ها و رشد برگ ها میتوان یک مسیر را برایش مشخص نمود و این توانایی را دارد که در مسیر مورد نظر شما بدون خاک و تنها با در آب ماندن رشد کند و مکان مورد نظر به مکانی زیبا و دل انگیز تبدیل کند.علاوه بر زینت بخشیدن به محیط این گیاه به تصفیه هوا نیز کمک میکند و نقش بسزایی در تولید اکسیژن و پاکسازی هوا دارد
اگر شما از آن دسته افراد تازه کار هستید و به دنبال یک گیاه مقاوم و در عین حال زیبا برای محیط خانه و یا محل کارتان می گردید، «پتوس» بهترین گزینه پیشنهادی ما برای شماست. این گیاه زینتی نسبت به دیگر گیاهان مقاومت بیشتری در مقابل گرما و سرما از خود نشان می دهد و خبر خوب اینکه در محیط هایی که نور به اندازه کافی وجود ندارد هم می تواند رشد و تکثیر پیداکند. پتوس جزو گیاهان سریع الرشد است و مزیت آن از نقطه نظر زیبایی این است که شاخه های بالارونده آن گاه تا 5 متر هم رشد کرده و می تواند زیبایی دوچندانی به محیط زندگی تان بدهد.
اما مراقب باشید که گیاه را به صورت مستقیم در معرض نور آفتاب قرار ندهید. در تابستان هر 5 روز و زمستان و فصل سرما هر یک هفته گیاه را آبیاری کنید. اگر در منزل کودک کم سن و سال و یا حیوان خانگی مانند گربه دارید حتما کمی بیشتر مراقب باشید چون پتوس سمی است و اگر خورده شود باعث تحریک دستگاه گوارش و در نتیجه استفراغ خواهدشد. البته این گیاه به هیچ وجه کشنده نیست اما در صورت بلعیدن آثار مریضی و بدحالی نمایان خواهدشد. بنابراین توصیه ما به شما این است که با وجود کودک و یا حیوان خانگی بهتر است سراغ گزینه کم خطرتری باشید.
مشکلات وبیماری های پتوس
زرد شدن و ریزش برگ؛ پوسیدگی ساقه
دلیل این ناهنجاری آبیاری بیش از اندازه به ویژه در زمستان است. پوتوس در خاک غرق آب دوام نمیآورد.
حاشیهٔ برگها قهوهایتر است،سطح برگ نیز نقطههای قهوهای دارد
دلیل این ناهنجاری ناکافی بودن آب در دوره ی رشد است. بین دو آبیاری سطح خاک گلدان باید خشک باشد، اما نباید اجازه داد که محیط ریشه خشک بماند.
نوک برگ قهوهای و چروکیده میشود
هوای خشک دلیل این عارضه است. به طور منظم به برگها آب بپاشید.
برگها شل و پیچیدهاند، ساقه پوسیده است
هوای سرد باعث این عارضه است. پوتوس به کاهش ناگهانی دما به پایین تر از 10 درجه سانتیگراد فوقالعاده حساس است.
افزایش فاصله بین دو برگ و رشد علفی
کمبود نور دلیل این عرضه است. در مکان با نور غیر مستقیم قرار دهید.
از دست رفتن ابلقی و بخش های سفید
کمبود نور گیاه ابلق و برخی دیگر از گونه ها در اثر کمبود نور سبز میشوند.
هرچقدر هم در زمینه نگهداری از گیاهان ماهر و باتجربه باشید اما باز هم اوقاتی وجود دارد که به خاطر سفر و یا دلایل دیگر امکان حضور در محیط منزل یا محل کارتان را ندارید و در این شرایط ممکن است گیاه شما به خاطر عدم رسیدگی پژمرده شود. بنابراین اگر به دنبال یک گیاه مقاومت هستید که بتوانید برای یک هفته یا بیشتر آن را با کمترین مراقبت رها کنید، «سانسوریا» یا «معجزه سبز» می تواند بهترین انتخاب ممکن باشد. برگ های این گیاه، سبز رنگ و شمشیری است و جزو گیاهان کم توقع و مقاوم در برابر خشکی به حساب می آید.
سانسوریا از خانواده ساکولنتها و جز گیاهان آپارتمانی معروف و درعین حال پرطرفدار بهشمار میرود؛ محبوب از این جهت که در عین زیبایی و تنوع گونهها، نگهداری آسان داشتی و جز گیاهان سرسخت و مقاوم است. در نتیجه اگر بهتازگی قصد شروع پرورش گیاهان آپارتمانی را دارید، مسلما سانسوریا بهخاطر نگهداری آسانی که دارد انتخابی مناسب برای شماست. بعد از انتخاب و خرید گیاه مورد نظرتان اگر سانسوریا را انتخاب کردهاید یا این گیاه را در خانه خود دارید، مهمترین کاری که باید برای آن انجام دهید، نگهداری از آن است.
جدا از تمام اینها سانسوریا هوای آلوده اطراف را به بهترین صورت تصفیه می کند و می توانید به عنوان یک تصفیه کننده قوی در منزل و یا محیط کارتان از آن نگهداری کنید. سانسوریا نور غیرمستقیم یا همان سایه را بیشتر ترجیح می دهد. از آبپاشی مستقیم روی سایه های این گیاه جدا خودداری کنید. در تابستان هفته ای یک بار و در زمستان هر دو هفته سانسوریا را آّبیاری کنید. این گیاه به خاطر داشتن بافت پرآب، توانایی بالایی در مقابل بی آبی و خشکی دارد و به همین دلیل می توانید با خیال راحت به سفر بروید.
مشکلات و بییماری های سانسوریا
متورم و بدبو شدن برگهای سانسوریا
اگر به گیاه بیش از حد آب بدهید، باید منتظر چنین اتفاقی باشید؛ آب زیاد باعث از بین رفتن سلولهای برگ شده و درنهایت باعث بروز تورم برگها و بوی بد آنها میشود. در چنین مواقعی، سریعا برگهای آسیب دیده را جدا کنید و قبل از اینکه تمام برگها درگیر شوند، آبدهی را اصلاح کنید. ضمن اینکه بررسی کنید گیاه به بیماری قارچی دچار نشده باشد، دراینصورت حتما اقداماتی که قسمت قبلی گفتیم را نیز در مورد گیاه انجام دهید.
زرد شدن و کمرنگ شدن برگهای سانسوریا
زرد شدن برگهای سانسوریا به کمبود نور و خالی شدن خاک از مواد مغذی برمیگردد. برای حل این مشکل گیاه را به محلی پرنورتر با نور غیرمستقیم منتقل کرده و از کوددهای مناسب برای جبران مواد مغذی خاک استفاده کنید.
خشک شدن نوک برگ سانسوریا
- گیاه شما تشنه است
- نور بیشازحد دریافت کرده است
- دمای محیط بالاست
در مورد دلیل اول خاک گیاه را بررسی کنید؛ بهاینشکل که انگشت خود را در خاک گلدان فرو کنید، اگر بهاندازه یک بند انگشت یا بیشتر سطح خاک خشک است، گیاه شما نیاز به آبیاری دارد. در مورد دلیل دوم نیز بررسی کنید نور محیط نگهداری از سانسوریا شما تا چه اندازه است و اگر احساس کردید نور محیط زیاد است، گیاه را به محیطی با نور متعادلتر منتقل کنید. در مورد دلیل سوم نیز مشابه دلیل دوم، محیط را از نظر دما بررسی کنید و اگر دمای محیط بالا بود، گیاه را به محیطی با دمای پایینتر منتقل کنید. همچنین میتوانید اطراف گیاه آب اسپری کرده یا یک ظرف آب در نزدیکی گیاه قرار دهید تا با تبخیر سطحی رطوبت گیاه تامین شده و دما متعادل شود.
زدگی و آسیب دیدن و شکستن برگ سانسوریا
در صورت لمس کردن بیشازحد یا ضربه زدن به سطح برگهای سانسوریا، چنین مشکلاتی برای برگها آن ایجاد میشود؛ چراکه سانسوریا برگهای لطیف و حساسی دارد. پس بهتر است آن را در مکانی دور از رفت و آمد زیاد و دور از محل بازی کودکان قرار دهید تا برخوردی با آن صورت نگیرد. همچنین در جابهجایی و حمل آن نیز دقت کنید و تا حین جابهجای دچار ضربه و آسیب نشود.
«برگ عبایی» یا «گل آسپیدیسترا» Aspidistra
«برگ عبایی» یا «گل آسپیدیسترا» لقب مقاوم ترین گیاه آپارتمانی را در بین گیاهان مقاومی که برایتان نام برده ایم از آن خود کرده و حتی به گیاه «فولادی» نیز مشهور است. این گیاه چندان به نور و دما حساس نیست اما آبیاری آن خصوصا در فصل گرما باید متناسب باشد. برگ عبایی از خانواده سوسن است و نسبت به شرایط آب و هوایی مقاومت زیادی از خود نشان می دهد. در طول سال یک و یا دو بار به این گیاه آب بدهید و اگر می خواهید گیاه بزرگ تری داشته باشید هر سال برگ عبایی را به گلدان بزرگ تر انتقال دهید.
حساسیت خاصی به تغییرات نور و دما ندارند. گونه معروف و متداول آن ها A.elatior است که دارای برگ های سبز تیره ای نیزه ای دراز و جذابی بوده و به صورت گسترده رشد می نمایند. هنگام بلوغ گل های کوچک غیر زینتی فنجان مانندی را تولید می کند. خاک گلدان را از کمپوست غنی انتخاب نموده، خوب آبیاری نمایید به خصوص در تابستان و در نور نسبتا ضعیفی قرار دهید. برای داشتن گیاه بزرگتر آن را هرسال به گلدان بزرگتر و خاک تازه منتقل نمایید. در طول سال هر یک یا دو ماه یک بار به آن کود بدهید.
برگ عبایی یا گل آسپیدیسترا مقاومترین گیاه آپارتمانی و قابل سازش با شرایط آپارتمان است به طوری که گیاه فولادی نام گرفته برگهایی بلند و کشیده شبیه برگ ذرت و الیاف مقاوم و برنگ سبز تیره است و مستقیما از ساقه های زیر زمینی خارج شده واریته ابلق با برگهایی به رنگ سبز و کرم نیز موجود است، اما مقاومت کمتری نسبت به برگ سبز دارد، دارای گلهایی بنفش و گود در خاک گلدان است که جنبه ی زینتی ندارد.
برگ عبایی در سال های اخیر بدلیل گرایش فروشگاه های گل و گیاه به استفاده از برگ های زیبایش بسیار در بورس تولید پرورش دهندگان گل و گیاه قرار گرفته لذا با توجه به صرفه اقتصادی اینکه گیاه بصورت گلدانی پرورش یابد عبایی را در گلخانه ها بصورت کرت های بزرگ برای استفاده از برگ هایش پرورش می دهند.
اکسالیس Oxalis
«اکسالیس» یا گیاه عشق به خاطر داشتن برگ های زیبایش یک گل زینتی است که در بین دوستداران گل و گیاه طرفداران زیادی دارد. گیاه عشق جزو گیاهان مقاوم محسوب می شود که اگر نکات مراقبتی از گیاه را به درستی رعایت کنید می توانید تا 5 و یا 10 سال از وجود این گیاه در محیط خانه و یا محل کارتان لذت ببرید. اکسالیس در جای مرطوب و نیم سایه به خوبی رشد کرده و ارتفاعی بین 15 تا 30 سانتیمتر و گستردگی بین 30 تا 40 سانتیمتر دارد. گل های این گیاه سفید، صورتی و یا بنفش است و شاخ و برگ آن در طول روز باز و بسته می شوند.
اکسالیس دارای برگ های بنفش یا سبز ساده و گاهی با مرکز ارغوانی می باشد. برخی از اقلام آن نیز دارای گل های پرگلبرگ زرد رنگ هستند. این گیاه دارای رشد سریع بوده، ولی اگر در شرایط کمبود فضا رشد آن کند می شود. با وجود شباهت اسمی این گیاه با گیاه شبدر، اکسالیس از خانواده شبدر نبوده و گیاهی کاملا متفاوت می باشد.
این گیاه در برگ ها و ساقه های خود حاوی اسید اگزالیک می باشد که یک مکانیسم دفاعی برای گیاه محسوب می شود، این اسید باعث ترش مزه شدن برگ ها و شاخه ها شده تا علف خواران از آن تغذیه نکنند.