امروز : یکشنبه 07 خرداد 1402
میزان تولید یک جامعه متداولترین شاخص و مبین قدرت و بنیه اقتصادی آن جامعه است. هرچه تولید بیشتر باشد امکان بهبود زندگی مردم بهره مندی از شرایط مادی و فرهنگی و اجتماعی بهتر و امکانات زیربنایی و رفاهی بیشتر و موثرتر فراهم می شوند. تولید بیشتر،امکان سرمایه گذاری و ظرفیت سازی برای تولید باز هم بیشتر در آتیه و در نتیجه زندگی مادی اجتماعی و فرهنگی بهتر برای نسل آینده را امکان پذیر میسازد. هر قدر حجم تولیدات جامعه بیشتر شود به همان نسبت مقادیر بیشتری کالاها و خدمات و با قیمت کمتر برای مصرف در اختیار مردم آن جامعه قرار خواهد گرفت و در نتیجه سطح زندگی عمومی مردم آن جامعه ارتقا پیدا خواهد کرد. امروزه فقر و غنای مردم کشورهای مختلف بستگی نزدیکی به توان تولید آن کشورها دارد. معمولاً سنجش سطح تولیدی نظام های اقتصادی برای ارائه توان اقتصادی آن نظام ها به کار میرود.
امروزه دولتمردان همه کشورها تلاش میکنند نابسامانیهای اقتصادی خود را از میان بردارند با تدوین و اجرای برنامههای درست و خردمندانه تولیدات خود را ارتقا و وضع زندگی مردم را بهبود بخشند. بهرهوری نگرش و رفتار مناسب و استفاده بهینه و مطلوب از مجموعه قابلیتها توانایی ها فرصت ها سرمایه ها منابع و نیروهاست که همراه با فعالیتهای فردی و جمعی بوده و به سود افراد جامعه می باشد و امکان دستیابی به سطح بالای زندگی را برای آنها میسر میسازد. بهرهوری یک ملت و یک سازمان را ثروتمند می کند و به آن امکان می دهد تا به کارکنان خود دستمزدهای بالا پرداخت نمایند بهره وری به مدیران یک سازمان امکان میدهد تا بازدهی سرمایه را در سطح بالایی نگه دارند. بازدهی سرمایه و دستمزدهای بالا عامل اصلی ایجاد ثروت ملی محسوب می شوند ی که ثروت خود را افزایش میدهند و روز به روز ثروتمندتر میشوند ملتها هستند که میتوانند به سرعت و در هر زمان که اراده کنند بهره وری خود را افزایش دهند. بهرهوری را یک رابطه قابل سنجش بین تولید و عوامل تولید تعریف کردهاند به عبارت دیگر بهرهوری یک رابطه یا مقایسه ارزشی بین مقدار کالا و خدمات تولید شده و مقدار منابع به کار رفته برای تولید این کالاها و خدمات می باشد که معمولاً به صورت یک نسبت توضیح داده سازمان های دارای بهرهوری در بازار رقابت، پایدار خواهد ماند.
برای اندازه گیری بهره وری سازمان باید نسبت ستانده ها و نهادها اندازه گیری شود. استفاده از بهره وری به عنوان یک استاندارد برای محاسبه کارایی کفایت و کارآمد بودن یک سیستم اقتصادی بسیار مفید است میزان بهرهوری مانند درجه یا آمپری است که وضعیت سیستم را نشان می دهد و می تواند عملیات لازم را برای تخصیص بهینه و مطلوب منابع هدایت کند. در محاسبه بهره وری در برخی موارد میتوان بهره وری را از طریق مقایسه مقدار کار انجام شده با اهداف از قبل تعیین شده یا استاندارد در نظر گرفته شده به دست آورد. یکی از مقیاس های اندازه گیری بهره وری ارزش افزوده در سازمانهاست ارزش افزوده امکان ارزیابی بهرهوری را در سطح سازمان بازرگانی یا صنعتی برای مدیران فراهم می کند و یکی از شاخص های مهم ارزیابی قدرت بهره وری هر سازمان است. بهرهوری اقتصادی را از طریق نسبت تولید ناخالص داخلی به ازای هر کارگر اندازه گیری می کنند ید ناخالص داخلی ثروت ای است که یک نظام اقتصادی به وجود میآورد و عبارت است از ارزش کلیه کالاهای نهایی و خدماتی که در محدوده جغرافیایی آن کشور تولید میشود تولید ناخالص داخلی سرانه هر کارگر در واقع ارزش افزوده سرانه هر کارگر است.
ارزش افزوده متداول ترین روش اندازه گیری بهره وری در سطح یک سازمان بازرگانی یا صنعتی است و ثروت ایجاد شده توسط سازمان بازرگانی یا صنعتی و در نهایت قدرت و کفایت تولید آن سازمان را اندازه گیری می کند. در جایی که کارخانجات از محصولات تمام شده یکدیگر استفاده می کنند برای جلوگیری از احتساب مکرر ارزش های پولی آنها را بر هم اضافه می نمایند تا از نظر آماری مجموعه پول یعنی ارزش افزوده یا ثروت ایجاد شده به دست آید استفاده از ارزش افزوده در محاسبات اقتصادی به طور اعم در محاسبات بهرهوری به طور اخص اذان صب بر روشهای دیگر محاسبه بهرهوری مزیت دارد که در موارد دیگر ممکن است ارزش یک یا چند محصول تکرار شود در حالی که در رقم ارزش افزوده امکان وقوع این تکرار متصور نیست.
برتری مهم دیگر ارزش افزوده این است که به عنوان مبنایی برای اندازه گیری بهره وری امکان مقایسه سریع با استانداردها را فراهم می کند و ارزیابی موقعیت ها را امکان پذیر می سازد عوامل مهمی را که موجب تفاوت در عملکرد ها میشود مشخص می نماید.