امروز : شنبه 01 مهر 1402
بهرهوری به معنای تحقیق هدفهای سازمان و تولید حداکثر کالا و خدمات با مصرف حداقل منابع انسانی و مادی به کمک تکنولوژی پیشرفته یا با کاربرد شیوه های بهتر مدیریت است.
مدیریت
جایی که همکاری افراد در جهت نیل به یک هدف بصورت یک ترکیب و ساختار رسمی در میآید عامل اساسی این همکاری مدیریت است. مدیر وظیفه ی برنامه ریزی ، سازماندهی ، هماهنگی ، رهبری و کنترل را برعهده دارد. در هر نوع سازمانی اثر بخشی همکاری افراد جهت تحقق هدفهای سازمان به مقدار زیادی با لیاقت و توانایی آنهایی که مشاغل مدیریت را دارا هستند بستگی دارد. کفایت و درایت مدیران در یک مملکت باعث میشود در بخش دولتی با اجرای صحیح برنامه های جامع و هماهنگ اقتصادی ، اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی و ... درآمد ملی و درآمد سرانه افزایش یابد. در بخش خصوصی کفایت و صلاحیت مدیران باعث میشود هدفهای مختلف سازمان به خوبی تحقق یابد.
ارزش و اهمیت بهرهوری
کلید اصلی خوشبختی و کامیابی جوامع به بازدهی واحدهای تولیدکننده کالا و خدمات و طرز کار آنها وابسته است. این امر در گروه طرز کار و شیوه اداره مدیرانی است که بر اساس صلاحیت علمی و فنی و استعداد ذاتی انتخاب شده و فعالیت میکنند.
واحدهای تولیدی با تامین اهداف زیر میتوانند با تولید ارزش افزوده در افزایش سطح زندگی و کمک به افزایش خوشبختی جامعه نقش داشته باشند:
الف- رساندن سود به مالکین (در سازمان دولتی ارائه خدمات سودمند به جامعه و ایجاد رفاه)
ب- ایجاد محلی برای کار که افراد برای تامین هدف سازمان با کسب درآمد متبوع از کار خود راضی باشند.
ج-رفع نیاز مصرف کنندگان و ارضای خواسته های آنها از طریق ارائه کالاهای مرغوب و ارزان
هر واحد مولد از طریق افزایش بهرهوری میتواند به اهداف بالا برسد.
تمام راه حلهای کلاسیک متوجه دو سوی واسطه تبدیل است در حالی که راه حل سوم به فعل و انفعالات داخل واسطه تبدیل و عملکرد بهتر و اصلاح آن توجه دارد. کارشناسان اقتصادی ثابت کرده اند که امروزه راهحلهای کلاسیک کم تاثیر و دشوار است و برعکس راهحل سوم یعنی افزایش بهره وری راه حلی سریع، موثر و قاطع است. سد راه توسعه و پیشرفت کشورهای درحالتوسعه عمدتا فقدان مدیریت و کیفیت نامطلوب کار مدیران آن کشورها بوده است. تحقیق کندریک ( یکی از کارشناسان میز اقتصادی آمریکا) نشان میدهد که نصف افزایش درآمد سالانه آمریکا در نتیجه افزایش بهرهوری و بقیه در نتیجه افزایش و گسترش منابع تولید بوده است.
در اقتصاد خرد میتوان گفت هدف عمدهی یک شرکت همیشه کسب درآمد یا به بیان دیگر سودآوری است. سود یک شرکت نیز به میزان زیادی به بهره وری آن در دراز مدت بستگی دارد. سوداوری مبین وضعیت مالی شرکت در زمان حال است درحالی که بهرهوری ترسیم کننده وضعیت شرکت در آینده است پس میتوان گفت یک شرکت در صورتی میتواند به سودآوری مستمر خود امیدوار باشد که بهرهوری داشته باشد.
کارشناسان توسعه اقتصادی بر این باورند که افزایش تولید ناخالص ملی شرط لازم برای بهرهمند شدن از یک زندگی با کیفیت برتر و بالاتر است و تنها در صورت افزایش دستاوردهای اقتصادی میتوان منافع به دست آمده از آن را بطور گسترده تر بین افراد جامعه تقسیم کرد. به همین سبب نقش بهره وری در دستیابی به استانداردهای بالای زندگی انکار ناپذیر است.
کشورهایی که برای توسعه اقتصادی به افزایش بهرهوری بیشتر از افزایش منابع تولید خود تکه کردهاند رشد سریعتری داشته اند و کشورهای توسعه یافته در این زمرهاند ولی رشد اکثر کشورهای درحال توسعه بر افزایش منابع تولید متکی است.
مدیریت یعنی دانش افزایش بهرهوری و افزایش بهرهوری که ثمره بهبود و پیشرفت مدیریت است.