امروز : سه شنبه 11 مهر 1402
با گسترش واردات واکسن به کشور و همچنین افزایش ظرفیت تولید داخلی واکسن برکت بعضا امکان انتخاب نوع واکسن در برخی از مراکز ممکن شده و بسیاری از افراد در این بین درگیر شایعات مختلف در خصوص واکسن های موجود میشوند، از بحث آلودگی های واکسن فایزر ( که البته در ایران نیست ) تا میزان اثر بخشی سینوفارم چینی و حتی تشکیک در کیفیت واکسن های تولید داخل که البته بخش عمده ای از این موارد دور از حقیقت بوده و صرفا بازی رسانه ها برای جذب مخاطب بیشتر یا حتی شیطنت شرکتهای بزرگ تولید کننده واکسن برای جذب طرفداران بیشتر است. با توجه به گستردی سوالات مطرح شده در این خصوص دبیر کمیته علمی کشوری کووید 19 سرکار خانم عاطفه عابدینی در خصوص برخی از این شبهات گفته که : اکنون نمیتوانیم درباره اثر واکسنها مقایسه خوبی انجام دهیم. زیرا هنوز اطلاعاتمان نسبت به واکسنها و پلتفرمهای مختلف واکسن ناقص است. با این حال میدانیم که سازمان جهانی بهداشت این واکسنها را قبول کرده و به همه جوامع توصیه کرده که واکسیناسیون را با هر پلتفرم مورد تایید، انجام دهند.
عاطفه عابدینی در بخش دیگری از صحبتهایش درباره اما و اگرهایی که در زمینه اثربخشی واکسن سینوفارم مطرح میشود، گفت: بسیاری از این مباحث شایعه است. به طور کلی ما اکنون نمیتوانیم درباره اثر واکسنها مقایسه خوبی انجام دهیم. زیرا هنوز اطلاعاتمان نسبت به واکسنها و پلتفرمهای مختلف واکسن ناقص است. با این حال میدانیم که سازمان جهانی بهداشت این واکسنها را قبول کرده و به همه جوامع توصیه کرده که باید سعی کنید، واکسیناسیون را با هر پلتفرمی انجام دهید. حتی اگر اثرش کم است. بنابراین بر اساس نظر سازمان جهانی بهداشت درصد واکسیناسیون مهمتر از نوع واکسن است.
عابدینی درباره انتشار تصاویری در شبکه های اجتماعی از آزمایش آنتیبادی افرادی که واکسن سینوفارم دریافت کردهاند و این ادعا که هیچ گونه آنتیبادی در بدن آنها ساخته نشده، گفت: اصلا ربطی ندارد. زیرا اولا باید آنتیبادی نوع خاصی را اندازه گرفت، گاهی شاید لازم باشد که آنتیبادی نوترالیزان یا خنثیکننده اندازهگیری شود. ممکن است در برخی افراد تولید آنتیبادی با هفتهها تاخیر باشد و تحریک ایمنی سلولیاش بیشتر باشد، اما نباید بر اساس این تصاویر بر عدم کفایت یا عدم تاثیر واکسن نتیجهگیری کنیم. در عین حال نمیتوان گفت که هرکس میزان آنتیبادیاش بسیار بالاست، اصلا به بیماری مبتلا نمیشود. طرح چنین مباحثی به این صورت اصلا درست نیست.
البته سایر واکسن ها نیز عوارضی داشته اند بطوری که واکسنهای آسترازنکا و جانسون اند جانسون بر آدنوویروسهای متفاوتی تکیه میکنند، اما ظاهر علائم شبیه به ترومبوسیتوپنی ناشی از هپارین (HIT) در گیرندگان هر دو واکسن و فقدان ظاهری پاسخ مشابه HIT در بین دریافت کنندگان انواع مختلف واکسنهای براساس mRNA افزایش یافته است، این نگرانی وجود دارد که این مشکل در واکسنهایی که به آدنوویروسها متکی هستند رایج باشد.
در پایان باید گفت در مورد میزان اثر بخشی سینوفارم چینی تحقیقات مختلفی صورت گرفته از جمله یک بررسی در کشور پرو درباره واکسن شرکت چینی سینوفارم به نام BBIBP-CorV نشان میدهد که تزریق دو دوز واکسن کرونای چینی سینوفارم در پیشگیری از عفونت در کارکنان پزشکی ۵۰.۴ درصد اثربخشی داشته است و تزریق دوز سوم یادآور باید در نظر گرفته شود. البته نباید نادیده کرفت که این تحقیقات نشان داد که دو دوز واکسن سینوفارم در پیشگیری از مرگ ناشی از کووید -۱۹ اثر بخشی ۹۴ درصدی دارد. دادههای کارآزمایی بالینی مرحله سوم یا نهایی واکسن سینوفارم که در اختیار سازمان جهانی بهداشت گذاشته شده است، اثربخشی ۷۸.۱ درصدی آن را در برابر عفونت علامتدار کووید -۱۹ نشان میدهد که این تفاوت احتمالا ناشی از ظهور و فراگیر شدن گونه های جدید ویروس کرونا مثل لامبدا میباشد.